
Mleko może być dobre dla mózgu
24 marca 2015, 13:29Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.

Osteolektyna - czynnik wzrostu, który cofa osteoporozę
14 grudnia 2016, 12:30Zespół z UT Northwestern odkrył nowy kościotwórczy czynnik wzrostu - osteolektynę (Clec11a) - który u myszy cofa osteoporozę.

Dzięki profilowaniu ujawniono 4 podstawowe typy starzenia
14 stycznia 2020, 13:28Ostatnie badania pokazały, że istnieją 4 podstawowe typy starzenia: metaboliczny, immunologiczny, hepatologiczny (wątrobowy) i nefrytyczny (nerkowy).
Otyłość zapisana w mózgu
24 sierpnia 2006, 12:49Wrażliwość organizmu na jedno z wytwarzanych w mózgu białek pomaga podzielić ludzi na tych, którzy nie mogą usiedzieć na miejscu i tych, których wołami wyciąga się na spacer. Tak sugerują wyniki badań na szczurach.

Słuchawki mogą być niebezpieczne
10 listopada 2008, 12:07Doktor William Maisel z Instytutu Bezpieczeństwa Urządzeń Medycznych w Beth Israel Medical Center ostrzega, że słuchawki odtwarzaczy MP3 mogą zakłócić pracę rozruszników serca i wszczepianych defibrylatorów.

Trening mózgu nie tak dobry na demencję?
2 września 2010, 17:09Najczęściej polecanym środkiem zaradczym na choroby neurodegeneracyjne mózgu jest utrzymywanie aktywności umysłowej i intelektualnej. Ma ono usprawniać pracę mózgu i spowalniać proces demencji. Jak się okazuje - nie jest tak do końca.
-570e2e2a3d2efc8ebf0ff2bf1607c856.jpg)
Liczenie wiśni zamiast baranów
9 grudnia 2011, 07:50Z myślą o spokojnym, zdrowym i długim śnie jedni piją ciepłe mleko, inni melisę, a okazuje się, że mogliby też sięgnąć po zwykły sok czy koncentrat z wiśni. Naukowcy z Northumbria University zauważyli bowiem, że dorośli, którzy codziennie piją 2 szklanki soku z wiśni, śpią dłużej (średnio o 39 min) i lepiej.

Rezerwuary HIV tworzą się zaskakująco wcześnie
21 lipca 2014, 10:39Amerykańscy naukowcy ustalili, że rezerwuary wirusa HIV-1 tworzą się bardzo wcześnie po zakażeniu - w pierwszych dniach infekcji, zanim da się wykryć cząstki wirusa we krwi.

Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 10:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Mikrobiom może poprawiać reakcję na immunoterapię
9 października 2017, 11:10Ludzie z pewnymi bakteriami w mikrobiomie jelitowym lepiej reagują na immunoterapię przeciwnowotworową.